Ziemniaka gotujemy, czekamy aż wystygnie i przepuszczamy przez praskę. Można go też potraktować widelcem, czy innym narzędziem jeśli ktoś nie ma praski. Generalnie chodzi o to żeby w miarę możliwość powstała z niego papka.
Wszystko razem wrzucamy do dużej miski i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy tak 20 minut. Potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Ciasto nam ładnie w tym czasie wyrośnie.
Wszystko razem wrzucamy do dużej miski i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy tak 20 minut. Potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Ciasto nam ładnie w tym czasie wyrośnie.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb na 40 minut.
Prawda, że proste?
A zakwas oczywiście musi być dokarmiony ze 12 godzin wcześniej.