Wykonanie:
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt kroimy na 2 części. Dolną część nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.
Masa budyniowa
3/4 szklanki mleka odlewamy i mieszamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu.
Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość wrzucamy do garnka lub na patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pod przykryciem do rozpadnięcia się jabłek. Pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i prażymy jeszcze chwilę bez przykrycia.
Wykonanie całości
Na 1 część biszkoptu wykładamy ostygniętą masę jabłkową i równamy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który z wierzchu smarujemy powidłami. Na powidła wykładamy masę budyniową i równamy. Na kremie układamy herbatniki nasączone rumem. Wierch ciasta polewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.
Smacznego :)