Do swojego kulinarnego i pachnącego świata zabierają Nas dzisiaj Paweł i Magda Marder. Link do ich bloga znajdziecie poniżej!
Porcja pokrzywowego makaronu dla 2 osób:
puszka pokrojonych pomidorów
4 ząbki czosnku
1 suszona papryczka chili
kilka suszonych pomidorów
ser pecorino
1 czubata łyżka serka mascarpone
Makaron robimy według przepisu na opakowaniu.
Suszoną papryczkę chili kroimy wzdłuż na pół i potem jeszcze raz na pół. Wysypujemy ze środka pestki i całość wrzucamy na rozgrzany olej. I zmniejszamy gaz do dość małego. Chili może też być świeże, ale my akurat mieliśmy suszoną papryczkę.
Suszone pomidory kroimy na niewielkie paski i dorzucamy na patelnię. Czosnek wyciskamy przez praskę wprost na patelnię. Mieszamy, smażymy całość jeszcze przez parę chwil, minutę lub dwie. Potem wyjmujemy chili, nie będzie już nam potrzebne. Oddało już na patelni tyle pikantności, ile było trzeba. Pestki oczywiście zostawiamy na patelni. Dorzucamy pomidory z puszki, mieszamy i smażymy całość kilka minut.
Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem, a na wierz ścieramy trochę sera pecorino.
Smacznego!