Brukiew obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki są młode więc tylko myjemy, nie obieramy. I też kroimy w kostkę. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy aż brukiew i ziemniaki nieco zmiękną. Wyjmujemy liść i ziele i dodajemy bulion. Czyli np. kostki rosołowej lub od początku gotować wszystko w jakimś wywarze bulionowym. I gotujemy aż warzywa będą miękkie.
W tym czasie na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, posiekane 2 ząbki czosnku i pół posiekanej drobno papryczki chili. Dorzucamy po podsmażeniu to wszystko do garnka, zdejmujemy z gazu, dodajemy 200 ml śmietanki 30% plus sól do smaku i miksujemy. Gotowe.
Zupa wychodzi bardzo gęsta, ale my taką właśnie lubimy. Jeżeli wolicie mniej gęstą to można dać 1,5 litra wody, zamiast 1 litr.
Smacznego!