Opis wykonania:
1. 200 g mąki siekamy z masłem, 5 łyżkami cukru pudru oraz 2 żółtkami. Dobrze zagniatamy, owijamy folia i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek, ułożyć w formie 25x35 cm wyłożonej papierem.
2. 3 żółtka ucieramy z połową cukru kryształu na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodając pod koniec ubijania pozostały cukier kryształ.
3. Rodzynki, żurawinę i migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, dokładnie odsączamy i grubo siekamy. Jeżeli chcemy możemy obrać migdały ze skórki ja tego nie robiłam .
4. Pozostałą mąkę mieszamy z posiekanymi bakaliami, następnie dodajemy utarte żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubita pianę i delikatnie łączymy z bakaliami. Masę wykładamy na ciasto i dokładnie i równo rozsmarowujemy.
5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 -25 minut, po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietana i margaryną. Wylewamy na ostudzany placek i posypujemy płatkami migdałowymi.
1. 200 g mąki siekamy z masłem, 5 łyżkami cukru pudru oraz 2 żółtkami. Dobrze zagniatamy, owijamy folia i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek, ułożyć w formie 25x35 cm wyłożonej papierem.
2. 3 żółtka ucieramy z połową cukru kryształu na puszystą masę. Białka ubijamy na sztywna pianę i dodając pod koniec ubijania pozostały cukier kryształ.
3. Rodzynki, żurawinę i migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, dokładnie odsączamy i grubo siekamy. Jeżeli chcemy możemy obrać migdały ze skórki ja tego nie robiłam .
4. Pozostałą mąkę mieszamy z posiekanymi bakaliami, następnie dodajemy utarte żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubita pianę i delikatnie łączymy z bakaliami. Masę wykładamy na ciasto i dokładnie i równo rozsmarowujemy.
5. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 -25 minut, po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietana i margaryną. Wylewamy na ostudzany placek i posypujemy płatkami migdałowymi.