4. Odpowiednia dieta
Każdy z nas jest inny i każdy ma inne potrzeby, dlatego już na poziomie doboru planu odchudzającego należy zrezygnować z diet-cud i krążących w internecie uniwersalnych zestawów posiłków. Nie przyniosą one oczekiwanych rezultatów, a nawet jeśli, to nie na stałe i kosztem zdrowia.
Dieta powinna być idealnie dopasowana do naszych potrzeb i preferencji. Musi też zaspokajać wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki oraz brać pod uwagę nasze upodobania smakowe i przyzwyczajenia – to zmniejszy stres i "zatrzyma" nas przy dalszym odchudzaniu. Bardzo ważne jest dobranie odpowiedniej kaloryczności diety.
Łatwo można ulec pokusie drastycznego przejścia na niską podaż energii. Może to jednak przynieść odwrotny skutek. Organizm w obawie przed dalszymi ograniczeniami magazynuje wtedy każdą możliwą podaż energii w postaci tkanki tłuszczowej. Właśnie dlatego kaloryczność posiłków należy zmniejszać stopniowo, a deficyt energetyczny dobierać indywidualnie.