Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę.
Ciągle mieszając na niskich obrotach wbić jajko, wlać sok z cytryny, dodać startą skórkę z cytryny oraz tymianek i cukier wanilinowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesypać (nie trzeba przesiewać) do maślanej masy, wymieszać do połączenia się składników.
Z powstałej masy utworzyć kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut (będzie się lepiej 'kulało' kuleczki), a potem wyjąć i zrobić kulki o wielkości małego orzecha włoskiego, obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie odłożyć do lodówki- na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni.
Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać kuleczki w 2cm odstępach i piec przez 10-12 minut.
Ostudzić na kratce.