Przygotowanie :
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce. W tym czasie pokroić w kostkę umyty rabarbar, włożyć do garnka, wsypać cukier i cukier waniliowy- rozgotować go do konsystencji powideł śliwkowych. Próbować w trakcie smażenia, gdyby były mało słodkie to dosłodzić. Przygotować bezę: białka ubijać na sztywną pianę, dodać cukier i kisiel i dokończyć ubijanie. Formę wysmarować tłuszczem, 3/4 ciasta rozwałkować i przełożyć na dno, na ciasto, podpiec je na złoty kolor (u mnie ok. 20 min.) Potem rozłożyć masę rabarbarową, na niej rozsmarować bezę z białek, a na niej pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dopiekamy następne 20-25 min. Pieczemy w temp. 180*C , forma miała wymiary 25 x 37 cm.