Sposób przygotowania: do garnka włożyć pokrojony rabarbar oraz przekrojone na pół truskawki, wsypać cukier i odstawić na około 30 minut. Kiedy już truskawki puszczą sok, dodać wyskubane ziarenka wanilii (skórkę również włożyć), wlać 500 ml wody i zagotować. Gotować około 15 minut, aż truskawki i rabarbar będą miękkie. Ostudzić. Wycisnąć sok z limonki, dodać listki mięty (najlepiej pomięte, wtedy uwolnią swój aromat) i odstawić na minimum 3 godz. (a najlepiej na całą noc), aż smaki się dobrze połączą. Przed podaniem przelać przez sitko dociskając (lub nie, wtedy sok będzie klarowny, ale ciut mniej intensywny w smaku) pulpę z truskawek i rabarbaru- wtedy uwolni się cały aromat- a następnie wymieszać z zimną wodą gazowaną.
- Przepisy
0 komentarzy
Gazowany napój z rabarbaru i truskawek! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.