Opis wykonania:
Pierożki gotujemy we wrzącej osolonej wodzie(1 łyżeczka soli) o 2-3 minuty krócej, niż podany czas na opakowaniu. Użyjcie dużego garnka by swobodnie mogły pływać i równomiernie się ugotować.
Tortellini odcedzamy i studzimy, najlepiej przesypać już odcedzone do dużej miski i delikatnie rozdzielić palcami, wówczas się nie sklei.
Szynkę kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy na sicie, ogórek myjemy, obieramy i pozbawiamy nasion, robię to łyżką do melona lub łyżeczką. To najbardziej wodnista cześć ogórka,a my nie chcemy wody w sałatce. Ogórek również kroimy w kostkę, wszystkie składniki dodajemy do wystudzonego tortellini.
Majonez mieszamy osobno z jogurtem, wlewamy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem, ja dodałam pęczek pokrojonego szczypiorku, jednak można go pominąć.
Sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki by się przegryzła.