Wykonanie:
zmielony mak sparzamy gorącą wodą, odcedzamy, dodajemy do niego masło, cukier, miód i przykrywamy pokrywką na 5 minut, dodajemy do masy bakalie oraz kokos, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia
następnie jeden płat ciasta rozwijamy ale nie ściągamy papierka (tego od spodu), rozsmarowujemy na nim masę makową, drugi płat ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem i stroną posmarowaną kładziemy na masę makową
tak przygotowane ciasto kroimy na paski grubości około 2 cm ( kroimy wzdłuż krótszej krawędzi), które następnie skręcamy, tworząc świderki. Niestety ciasto podczas skręcania trochę się rozchodzi więc można paski przeciąć na pół i robić krótsze świderki, gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następie każdy smarujemy rozbełtanym białkiem
pieczemy20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C
gotowe studzimy i polewamy lukrem ( cukier puder mieszamy z gorącą wodą) oraz posypujemy kokosem.