Przygotowanie
Farsz
Kapustę szatkujemy na ok. 3-4 cm paski i gotujemy, aż zmięknie. Odciskamy z wody. Mięso mielimy w maszynce, a cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy i mieszamy. Ilość przypraw zależy od Waszych preferencji. Gdyby farsz był zbyt wodnisty możecie dodać garść bułki tartej.
Ciasto
Drożdże mieszamy z cukrem i śmietaną. Z mąki tworzymy kopczyk. Margarynę obtaczamy w mące i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy, a następnie wycinamy kwadraty 10 x 10 cm.
Wykonanie
Wykładamy farsz, zwijamy rulonik i zaciskamy na końcach. Wierzch kapuśniaków smarujemy ubitym białkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st. C przez 40-45 minut, aż się zrumienią. Podajemy na ciepło do barszczu czerwonego czystego.