Przygotowanie:
1. Markizy zmiskować drobno, mają przypominać bułkę tartą. Dodać do nich rozpuszczone masło i całość dokładnie wymieszać. Masę wykładać do szklanek lub słoiczków. Docisnąć do dna i włożyć do lodówki.
2. Mascarpone utrzeć wraz z Nutellą na gładką masę. Całość przełożyć na przygotowane spody i ponownie umieścić w lodówce.
3. Śmietanę ubić na sztywna wraz z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać sok z połowy cytryny. Śmietaną dekorować schłodzone serniczki. Wykańczać malina i skórką starta z pomarańczy.
– połowę ubitej śmietany można wymieszać z mascarpone i Nutellą wtedy powstanie pyszny mus.
– krem serowy z Nutellą świetnie sprawdzi się jako krem do tortów, lub jako farsz do naleśników
– krem warto wzbogacić o skórkę z pomarańczy, podprażone orzechy lub rodzynki.