Wykonanie:
Bezy:
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec ubijania stopniowo ,łyżka po łyżce dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym, ubijamy aż uzyskamy gładką i lśniącą bezę
na papierze do pieczenia ,rysujemy koła o średnicy 6 cm , około 10-12 kół , zachowując odstępy
bezę przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdy, następnie wyciskamy masę na wcześniej narysowane koła ( 6 płaskich krążków które będą spodem i 6 czubatych rozet które będą wierzchem naszej bezy)
bezy pieczemy, pierwsze 20 minut w piekarniku nagrzanym do 140°C, następnie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy kolejne 20 minut ( bezy będą chrupiące zewnątrz , a ciągnące w środku, natomiast jeżeli lubicie suche bezy to należy zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec je około 40-45 minut ), gotowe odstawiamy do ostudzenia
na spód bezy za pomocą np. worka cukierniczego ,wyciskamy krem i przykrywamy go rozetką, bezy można posypać ciemnym kakao
Krem czekoladowy:
śmietanę kremówkę zagotowujemy , następie zalewamy nią połamaną czekoladę, odstawiamy na parę minut, po tym czasie dokładnie mieszamy, następnie dodajemy miękkie masło i jeszcze raz całość mieszamy, aż uzyskamy gładką masę , jeżeli masa będzie płynna dajemy ją do lodówki na jakieś 10-20 minut aby stężała i można było ją przełożyć do worka cukierniczego zakończonego końcówką w gwiazdę.