Przepis:
Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, a na koniec dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić.
Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.
Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.
Przygotować naczynie do zapiekania. Wysmarować je masłem a następnie układać warstwami:
ugotowany makaron,
mięso mielone z cebulą,
pieczarki,
paprykę.
Przygotować sos. Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie - wymieszać.
Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem i posypać delikatnie ziołami prowansalskimi.
Piec około 15 - 20 min. w 180°C.