Przepis:
Spód: W kąpieli wodnej rozpuść masło i czekoladę. Przestudź. Do miksera wbij jajka i ubijaj dosypując partiami cukier. Ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści. Cienkim strumykiem wlewaj masło a gdy masa się połączy dodaj kakao i mąkę. Wymieszaj i przelej do foremki.
Nadzienie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź. Orzechy podpraż na patelni i usuń odchodzącą skórkę. Orzechy przełóż do woreczka i roztrzaskaj je na mniejsze kawałki przy pomocy tłuczka. Do miski włóż rozpuszczoną czekoladę, ser, jajka, olej, mleko, cukier, mąkę i kakao. Wszystko zmiksuj do połączenia się składników 2 minuty. Dodaj orzechy i wymieszaj. Masę serową delikatnie wylej na spód. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160*C i piecz 70 minut. Wierzch sernika powinien być ścięty i sprężysty. Przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wykończenie: Czekoladę z mlekiem rozpuść w kąpieli wodnej. Lekko przestudź i polej sernik. Na wierzchu ułóż pralinki.