Przepis:
Szparagi umyć pod bieżącą wodą. Szparagi złamać w miejscu zdrewniałej łodygi ( najtwardsza część ). Osuszyć ręcznikiem papierowym. Szparagi posmarować oliwą, oprószyć ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Piec na rozgrzanym grillu, można wykorzystać tacki aluminiowe jako spód ok. 5-6 min. Czas od czasu przewracać na drugą stronę do lekkiego zrumienienia lub upiec w piekarniku w 220C ok. 10-12 min.
Bataty umyć i dokładnie wyszorować. Naciąć w poprzek, natrzeć oliwą. Zawinąć w folie aluminiową i piec w 200C ok. 15 min. W międzyczasie umyte pieczarki i cukinie pokroić w drobną kostkę . Skropić oliwą z
oliwek, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Bataty wyjąc z piekarnika, do środka każdego batata dodać po 2-3 łyżki nadzienia i posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 25
min. do miękkości. Podawać od razu po upieczeniu.
Smacznego.