Przepis:
Zaczynamy od kruchego ciasta. Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (2/3 i 1/3 porcji). Każdą zawinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Blachę o wymiarach 23 x 35 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać (fot.1). Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC (ogrzewanie góra-dół bez termoobiegu) przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Kiedy podpieczony spód jest już wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, (łyżka po łyżce) wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Niewielką strużką wlać olej, dalej miksując do całkowitego połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę (fot.2). Wyrównać. Ułożyć ćwiartki lub połówki moreli, delikatnie wciskając je w pianę (fot.3). Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta (fot.4). Piec w temperaturze 190ºC (ogrzewanie góra-dół bez termoobiegu) przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.