Przepis:
Filety oczyścić, pokroić w dosyć drobną kostkę i obtoczyć w przyprawie gyros wymieszanej z oliwą. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce, żeby mięso przeszło przyprawą. Po tym czasie kurczaka usmażyć na rozgrzanej patelni na jasno złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Wystudzić.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z wody. Przełożyć do miski i dodać śmietanę, majonez i czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
Pory pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić.
Kukurydzę osączyć z zalewy.
Cebule obrać i drobno posiekać.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w drobną kostkę.
Teraz (najlepiej w przezroczystej misce) ułożyć warstwami: kurczaka, pory, kukurydzę, Ogórki z sosem, posiekaną cebulę i jajka. Wstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.