Przygotowanie:
1. Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 23 cm wykładając tylko dno papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.
2. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając stopniowo dodawaj cukier tak aby postała gładka i błyszcząca masa.
3. Następnie ciągle ubijając dodawaj po kolei żółtka.
4. Mąki wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj tak aby ciasto było jednolite.
5. Ciasto wylej do przygotowanej tortownicy i piecz ok 40 min w nagrzanym piekarniku. Przed zakończeniem pieczenia sprawdź czy wykałaczka umieszczona w cieście jest sucha jeżeli nie piecz ciasto jeszcze chwilę dłużej.
6. Kiedy patyczek będzie suchy wyjmij ciasto z piekarnika i rzuć nim o podłogę z wysokości ok 50-60 cm, a następnie wystudź.