Przepis:
Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i solą.
Czekoladę razem z masłem roztopić i odstawić do ostygnięcia.
Jajka ubić z cukrem aż masa będzie jasna i puszysta.
Mieszając (na wolnych obrotach), wlewać partiami roztopioną czekoladę z masłem.
Na koniec przesiać uprzednio wymieszane w misce suche składniki – mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać.
Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny.
Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie włożyć je na 15 minut do lodówki.
Kule przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc spore odstępy (2,5-3 cm) i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika.
Piec przez ok. 10-12 minut.
Studzić na kratce.
Smacznego! :)