Przepis:
Pieczywo namoczyć w niewielkiej ilości wody. Warzywa umyć, oczyścić. Pomidory i ogórki obrać że skorki. Obrałam też paprykę ze skórki, ale można to pominąć. Warzywa pokroić na kawałki. Pieczywo odcedzić z nadmiaru wody. Składniki zmiksować, dodać oliwę, ocet. Podczas dodania octu do zupy ważne jest próbowanie i ocenianie smaku na ostrość, dlatego dodawać należy w niewielkich ilościach. Przyprawić solą o pieprzem. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodać do niej wody lub soku z pomidorów. Schłodzić w lodowce. Możemy przygotować gazpacho z uprzedzeniem i zostawić na noc. Zupa będzie odpowiednio schłodzona i przejdzie smakiem i aromatem. Podawać z drobno pokrojonymi warzywami ( papryką, ogórkiem, cebulą ) lub grzaneczkami. Warzywa wyłożyc do osobnych miseczek, żeby każdy mógł wybrać dodatki według własnych upodobań. W upalny dzień można przygotować kostki lodu podając osobno lub włożyć do dzbanuszka z gazpacho.
Smacznego.