Wykonanie:
Biszkopt kakaowy:
- białka ubijamy ze szczyptą soli , do ubitych białek partiami dodajemy cukier i dalej ubijamy, następnie dodajemy po kolei żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, całość delikatnie mieszamy
- gotowe ciasto przekładamy do formy ( 20x30)wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy 25 do max 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC
- ciepły biszkopt delikatnie wyciągamy z formy i odwracamy go papierem do góry, ściągamy papier, zostawiamy biszkopt do ostudzenia
Krem mleczny:
- mleko zagotowujemy z cukrami, do ich rozpuszczenia, gotowe studzimy
- masło ucieramy na jasny krem, następnie dodajemy zimne mleko a na końcu mleko w proszku, całość miksujemy na niskich obrotach do uzyskania gładkiego kremu, odstawiamy
Polewa czekoladowa:
- do mleka dodajemy połamaną czekoladę, całość podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia czekolady,
Wykonanie:
- zimny biszkopt przekrawamy na pół, smarujemy kremem, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, górę polewamy polewą czekoladową, cisto schładzamy w lodówce.