Przepis:
Wszystkie suche składniki przesiać do naczynia, dodać do nich mokre i zagnieść razem, aż do połączenia składników. Odstawić na 5 minut i wyrobić jeszcze przez około 2 minuty. Ciasto podzielić na 2 porcje, uformować z niego kule i włożyć do misek wysmarowanych olejem. Przykryć folią, odstawić na bok na 15 minut, a następnie włożyć na minimum 12 godzin do lodówki. Tak jak wspominałam dobrze jest zrobić ciasto na noc, żeby na drugi dzień móc je upiec.
Na drugi dzień najpierw przygotować dodatki do pizzy. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę w półtalarki. Podsmażyć razem aż się zrumienią. Odstawić. Paprykę umyć, wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Odstawić. Pieczarki umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać patelnię i przesmażyć je na maśle, dodając pod koniec smażenia przyprawy Kucharek. Odstawić. Teraz czas na sos pomidorowy. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać. Dodać kilka łyżek wody - doprowadzić do takiej konsystencji żeby sos nie był ani zbyt gęsty - ani zbyt rzadki.
Około 1 godziny przed pieczeniem ciasto na pizzę wyjąć z lodówki (fot.1). Rozprowadzić je po kolei na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować sosem pomidorowym i poukładać dodatki wg uznania (fot.2). Na koniec posypać tarkowanym żółtym serem. Piec około 12 - 15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika. Upieczoną pizzę studzić na kratce, by odparowała.