Przygotowanie:
1. Pierś kurczaka wymyć, osuszyć i pokroić w paseczki lub kostkę. Posypać curry, papryką i solą. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.
2. Na patelni rozgrzać olej. Dodać 2 ząbki czosnku w łupinach przekrojonych w poprzek na 2 połówki.
3. Dodać kurczaka i równo obsmażyć z każdej strony.
4. Na patelnię z kurczakiem wrzucić pół opakowania mrożonki chińskiej, zalać bulionem, doprawić sola, pieprzem tabasco, sosem sojowym i przecierem pomidorowym. Dusić ok 15-20 min.
5. Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
6. W połowie szklanki wody rozpuścić łyżeczkę maki ziemniaczanej. Dodać ją do sosu cały czas mieszając. Sos zgęstnieje.
7. Ugotowany ryż doprawić słodką papryka, curry i łyżka masła.
8. Podawać ze świeżą miętą.