Wykonanie:
Wykonanie :
- drożdże mieszamy z mąką
- masło roztapiamy ,dodajemy mleko, podgrzewamy tylko do letniej temperatury, nie zagotowujemy
- do mąki i drożdży dodajemy pozostałe składniki czyli cukier, szczyptę soli oraz roztopione masło z mlekiem, wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 ½ godziny , aż do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz dokładnie wyrabiamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza
- na blacie wysypanym mąką rozwałkowujemy ciasto na wymiar około 30x50 cm, smarujemy dżemem lub konfiturą i zwijamy jak roladę, którą kroimy następnie na kawałki o grubości 3 ½ cm, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy , następnie np. drewnianą łyżką naciskamy wzdłuż środka każdego kawałka aby boki uniosły się do góry, gotowe przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 15 minut, po tym czasie smarujemy je roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem
- pieczemy około10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 220 ºC
- gotowe studzimy i polewamy lukrem.