Składniki:
Ciasto ( tortownica 20-21cm):
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju rzepakowego/słonecznikowego
- 1 ¼ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150g mąki pszennej
- 60g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250g serka mascarpone
- 1 ½ łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Frużelina:
- 250g owoców lata ( truskawki,maliny,jagody,czereśnie itp.)
- 1 ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
Dodatkowo:
- dowolne owoce do dekoracji