wykonanie
Foremkę o średnicy 18- 20 cm natłuść delikatnie, a spód wyłóż papierem do pieczenia.
Wodę z cieciorki wlej do dużej, suchej miski i ubij na sztywną pianę. Może to zająć do 10 minut. Wykonaj słynny test: odwróć miskę do góry dnem. Jeżeli piana nie wypływa, konsystencja jest idealna. Stopniowo dodawaj cukier. Za każdym razem dokładnie rozprowadź mikserem kolejną partię. Następnie cienkim strumyczkiem dodawaj olej, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą przerwij ubijanie.
Sypkie składniki przesiej bezpośrednio na pianę. Delikatnie wmieszaj mąkę za pomocą dużej, sylikonowej szpatuły.
1/3 ciasta przełóż do foremki. Wyrównaj i piecz ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
W tym czasie stałą część mleka kokosowego przełóż do miski i ubij z cukrem za pomocą miksera. Schłódź w lodówce. Truskawki umyj, osusz i pokrój w plastry.
Upieczony biszkopt przełóż na talerz wraz z papierem i ostudź, a następnie w ten sam sposób upiecz dwa pozostałe.
Kiedy biszkopty wystygną, delikatnie zdejmij z nich papier do pieczenia i przełóż ciasto kremem i truskawkami.
Schłódź minimum kilka godzin zanim przystąpisz do krojenia.
Smacznego!