Przepis:
Przygotować wszystkie składniki na biszkopt. Obie mąki przesiać do miseczki. Białka oddzielić od żółtek i razem ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać powoli cukry i dalej miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać po jednym żółtku. Za pomocą dużej, drewnianej łyżki w kilku niewielkich porcjach dodać przesiane mąki. Bardzo delikatnie połączyć, aby jak najmniej opadła piana.
Formę o wymymiarach 24×24 cm lekko posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć surowe ciasto i włożyć je do rozgrzanego piekarnika do 170°C. Piec przez około 15-20 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu biszkopt w formie, upuścić na zabezpieczony blat kuchenny z wysokości około 30 cm. W ten sposób nam nie opadnie. Zostawić do wystudzenia.
Syrop z brzoskwiń (około 1/3 szklanki) rozcieńczyć z 3 łyżkami wody. Nasączyć biszkopt według uznania. Brzoskwinie odsączyć z syropu i pokroić na kosteczkę.
Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Zostawić do wystudzenia, a następnie włożyć do lodówki. Tężejącą galaretkę wyłożyć łyżką na biszkopt z brzoskwiniami. Włożyć do lodówki, do całkowitego zastygnięcia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zostawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywną masę, pod koniec dodać przesiany cukier puder, roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę. Całość ponownie wstawić do lodówki.
Teraz czas na polewę. Śmietankę mocno podgrzać w garnuszku, a następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę. Na chwilę zostawić. Następnie wymieszać, aż uzyskamy jednolitą masę. Polać równomiernie ciasto. Włożyć do lodówki. Najlepiej podawać po całej nocy w lodówce.