Przepis:
Ciasto francuskie, które używamy do pieczenia powinno mieć temperaturę pokojową - wtedy podczas pieczenia nie będzie się kurczyło.
Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć na nie ciasto. Brzegi ciasta ok. 1,5 cm. posmarować rozbełtanymi żółtkiem. Posmarowane brzegi założyć na ciasto, tworząc wokół ramkę. Krawędź ciasta ponownie posmarować żółtkiem. Środek ciasta ponakłuwać widelcem. Ciasto położyć na blachę. Przykryć tylko sam środek ciasta blaszką, żeby obciążyć go podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i podpiec ok. 13-15 min. Zdjąć obciążenie i podpiec kolejne 5-8 min. do lekkiego zbrązowienia. Przestudzić.
W tym czasie przygotować nadzienie. Jajka, jogurt, tarty ser połączyć i wymieszać. Przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Oczyszczone i pozbawione twardych końcówek szparagi przekroić wzdłuż na pół. Szparagi położyć na podpieczone ciasto. Na nie ostrożnie wylać nadzienie, pokrywając nim szparagi. Piec w 200C ok. 17-20 min. Lekko przestudzić, pokroić na kawałki.
Smacznego.