Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C. Młode ziemniaki umyć, pozostawić w łupinkach, buraka obrać, usunąć łupinki z czosnku i czerwonej cebuli.
2. W dużej misce wymieszać ze sobą wszystkie warzywa tzn.: ziemniaki (większe należy przekroić w pół), paprykę pokrojona w paski, czerwoną cebulę i buraka pokrojone w ćwiartki, groszek zielony, wyciśnięty przez praskę czosnek.
3. Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem. Ponownie wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Położyć na warzywa rozmaryn oraz polastry cytryny.
4. Piersi kurczaka również oprószyć solą i pieprzem po czym owinąć szynką i umieścić na warzywach.
5. Całość włożyć do piekarnika i piec około 1 godziny – do momentu kiedy ziemniaki będą miękkie. Przed podaniem obficie posypać natką pietruszki. Można podawać z kleksem kwaśnej śmietany.