Wykonanie:
Margarynę, cukier, kakao, wodę doprowadzamy do wrzenia i często mieszamy. Gotujemy ok. 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie biszkopty smarujemy marmoladą/powidłami i sklejamy do siebie. Układamy je równo w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach (38 x 24 cm lub zbliżonych) Białka oddzielamy od żółtek. Do ostudzonej masy dodajemy stopniowo żółtka, następnie dodajemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy do masy kakaowej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciastem zalewamy przygotowane w formie biszkopty. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C przez 30-40 min. Upieczone ciasto studzimy. Ciasto można nasączyć dodatkowo 1 szkl wody z cytryną lub naparem z herbaty.
Budyń rozrabiamy w 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i 50 g masła. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony budyń. Chwilę gotujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy małe porcje budyniu cały czas ucierając. Przygotowaną masę wykładamy równo na ostudzone czekoladowe ciasto,następnie blachę z ciastem wkładamy do lodówki.
Margarynę, cukier, kakao przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy na chwilę aby napęczniała. Śmietanę oraz żelatynę przekładamy do rondelka i mieszamy z masą kakaową. Ostudzoną polewą równo polewamy ciasto.
Smacznego :)
- Przepisy
0 komentarzy
Ciasto Usta Adama - pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.