Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane. Zalewamy kefirem, mieszamy przykrywamy lnianym ręcznikiem i zostawiamy do napecznienia na 2 godz. Możemy zostawić na noc w lodowce.
Następnie za pomocą rózgi ubijamy jajka, dodajemy do miski z ciastem. Dodajemy sól, cukier, wanilię i sodę oczyszczoną. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy składniki. Ciasto ma niezbyt gęstą konsystencje. Dlatego najlepiej ich nakładać na rozgrzaną patelnie formując w nie wielkie krążki, dla łatwiejszego przewracania na drugą stronę.
Mus jagodowy:
- 400 gr mrożonych owoców leśnych
- 4 łyżki syropy z agawy lub cukru
Rozmrożone owoce zmiksować. Następnie przetrzeć przez sito. Przełożyć mus do rondelka i zagotować. Dodać syrop z agawy. Ciepłym musem polać nasze pancakes.
Smacznego.