~Składniki na krem waniliowy~
- 600 ml tłustego mleka
- 1 laska wanilii, przekrojona wzdłuż na pół
- 85 gr cukru pudru
- 6 żółtek
- 40 gr mąki kukurydzianej
- 150 ml śmietanki
Wlać mleko do rondla, dodać wanilię oraz łyżkę cukru. Zagotować. Ubić w misce żółtka, mąkę kukurydzianą i pozostały cukier. Powoli wylewać gorące mleko, ciągle mieszając. Gdy składniki się połączą wstawić na ogień. Cały czas ubijać, gotując na wolnym ogniu, aż krem odpowiednio zgęstnieje. Wystudzić co pewien czas mieszając by nie utworzył się kożuch. Gdy krem ostygnie, ubić śmietankę na sztywno i wymieszać z kremem. Schłodzić w lodówce.
~Składniki na kisiel wiśniowy~
- 300 gr mrożonych wiśni
- 200 gr soku wiśniowego
- 4 łyżki syropu z agawy lub cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody