~Dodatkowo~
- żytni chleb na zakwasie
- 50 gr sera feta
- 20 gr podprażonych orzechów włoskich lub pekan
- garść rukoli
Buraczki skropić olejem roślinnym, zawinąć w folie aluminiową. Piec w temperaturze 200C ok. 40-45 min. Wystudzić, oczyścić ze skórki.
Do food procesora dodać buraczki, sok z cytryny, pastę tahini, czosnek i oliwę z oliwek. Zmiksować składniki do gładkiej konsystencji. Dodać zmielone migdały, tarty ser. Przyprawić wędzoną papryką, solą, pieprzem. Jeszcze raz dokładnie zmiksować do połączenia składników. Przełożyć do pojemniczka i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Chleb pokroić na niezbyt grube kromki - na nie wyłożyć pastę. Na każdą kromkę wyłożyć pokruszoną fetę, liście rukoli i posypać pokruszonymi orzechami.
Smacznego.