Przepis:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualne bakalie i sprawdzamy czy odpowiada nam smak masy makowej (ew. dodajemy cukier). Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 30 cm x 20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175C i pieczemy przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, ciasto wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie łączymy cukier puder z wrzątkiem i nakładamy powstały lukier na wierzch ciasta.
- Przepisy
0 komentarzy
Makowiec japoński - koniecznie spróbuj [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.