Umytą cukinię kroimy w długie wstążki , najlepiej za pomocą obieraczki
Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min.
Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego ocieknięcia, a dodatkowo możemy osuszyć na ręczniku papierowym
Na gorący olej przekładamy cukinię, smażymy chwilę, by straciła surowiznę, dokładamy gotowe pesto i mieszamy do połączenia składników
Już na talerzu posypujemy startym serem i ziarnami.
Moje uwagi :
Nie wykorzystałam miąższu z pestkami.
Pocięty i posolony "makaronik" należy dokładnie przelać wodą, by podczas jedzenia nie był za słony. Do tak przygotowanej cukinii można ugotować al dente makaron spaghetti, wówczas jedzenia starczy dla kilku osób :)
Składnik na przygotowanie swojego pesto :
2 ząbki czosnku, mały pęczek mięty,1/2 pęczka świeżej bazylii, 5 dag startego parmezanu, 70 ml oliwy. Należy połączyć je w moździerzu lub malakserze.
Przekładamy na sitko i posypujemy solą, pozostawiamy na 30 min.
Po tym czasie przelewamy gorącą wodą, pozostawiamy do zupełnego ocieknięcia, a dodatkowo możemy osuszyć na ręczniku papierowym
Na gorący olej przekładamy cukinię, smażymy chwilę, by straciła surowiznę, dokładamy gotowe pesto i mieszamy do połączenia składników
Już na talerzu posypujemy startym serem i ziarnami.
Moje uwagi :
Nie wykorzystałam miąższu z pestkami.
Pocięty i posolony "makaronik" należy dokładnie przelać wodą, by podczas jedzenia nie był za słony. Do tak przygotowanej cukinii można ugotować al dente makaron spaghetti, wówczas jedzenia starczy dla kilku osób :)
Składnik na przygotowanie swojego pesto :
2 ząbki czosnku, mały pęczek mięty,1/2 pęczka świeżej bazylii, 5 dag startego parmezanu, 70 ml oliwy. Należy połączyć je w moździerzu lub malakserze.