Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier, dodaj miód, wodę, sól i gałkę. Postaw na średnim ogniu i podgrzewaj do rozpuszczenia. Przemieszaj, gdy cukier się rozpuści wsyp sezam i podgrzewaj 10 minut. Masa powinna delikatnie pyrkać. Dodaj masło, ekstrakt i mieszaj do rozpuszczenia. Na sam koniec dodaj sodę, porządnie wymieszaj. Na desce do krojenia albo jakieś innej rozłóż pergamin do pieczenia i delikatnie go natłuść olejem. Wylej masę sezamową (uważaj jest bardzo gorąca!) i rozprowadź ją nożem. Poczekaj z 15 minut i włóż do lodówki do całkowitego stwardnienia. Wyjmij, pokrój na porcje i przełóż pergaminem do pieczenia.Jeśli wolisz miękkie, bardziej gumowate to nie wkładaj do lodówki.
- Przepisy
0 komentarzy
Sezamki - słodka przekąska do pochrupania [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.