Przygotowanie :
Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc)
Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew i cebule pokroić w talarki
Na dno brytfanny z przykryciem wlewamy 2-3 łyżki oleju ( tak by swobodnie rozlał się po całym dnie )
Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty
Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie )
Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki
Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winem
Tak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około 2 godzin
Od czasu do czasu zaglądamy i podlewamy mięso winem
Mięso pięknie pachnie, jest soczyste i miękkie
Jeśli kroimy je na ciepło to na grubsze plastry, a na cieńsze uda się dopiero na zimno:)
Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc)
Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew i cebule pokroić w talarki
Na dno brytfanny z przykryciem wlewamy 2-3 łyżki oleju ( tak by swobodnie rozlał się po całym dnie )
Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty
Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie )
Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków , na samym wierzchu ( na całej powierzchni ) kładziemy plastry cebuli i jedno jabłko pokrojone w ćwiartki
Obficie posypujemy wierzch cynamonem, dokładamy kilkanaście ( tak ) ziaren jałowca, można tez posypać umiarkowanie pieprzem, podlać winem
Tak przygotowane mięso wstawiamy do gorącego piekarnika i w temp. 200 stopni C pieczemy pod przykryciem około 2 godzin
Od czasu do czasu zaglądamy i podlewamy mięso winem
Mięso pięknie pachnie, jest soczyste i miękkie
Jeśli kroimy je na ciepło to na grubsze plastry, a na cieńsze uda się dopiero na zimno:)