Jajka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, tak by go rozetrzeć
Teraz dodajemy mąkę połączoną z proszkiem - mieszamy dokładnie
Wlewamy stopniowo śmietanę i ucieramy do momentu połączenia składników
Ciasto przelewamy do foremki o średnicy 21 cm, na cieście układamy drobno pokrojone truskawki i ananas w kostkę, pieczemy przez 15 min w temp. 180 * C
W czasie gdy ciasto się piecze robimy kruszonkę ; w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki, mieszamy. Wyjmujemy ciasto, rozkładamy równomiernie kruszonkę i dopiekamy ciasto jeszcze około 25-30 min.
Przepis tu, trochę zrobiłam ciasto po swojemu :). Ola do truskawek dodała mango.
Ja ciut za długo podpiekałam wierzch :(
Ciasto jest jednak bardzo smaczne, a przy tym robi się je dość szybko.
Najlepiej upiec je na jakąś większą imprezę, by jeszcze tego dnia zostało zjedzone. Latem ciasta z owocami mają krótki termin przydatności...Następnym razem upiekę jednak na większej blaszce.
Teraz dodajemy mąkę połączoną z proszkiem - mieszamy dokładnie
Wlewamy stopniowo śmietanę i ucieramy do momentu połączenia składników
Ciasto przelewamy do foremki o średnicy 21 cm, na cieście układamy drobno pokrojone truskawki i ananas w kostkę, pieczemy przez 15 min w temp. 180 * C
W czasie gdy ciasto się piecze robimy kruszonkę ; w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wiórki, mieszamy. Wyjmujemy ciasto, rozkładamy równomiernie kruszonkę i dopiekamy ciasto jeszcze około 25-30 min.
Przepis tu, trochę zrobiłam ciasto po swojemu :). Ola do truskawek dodała mango.
Ja ciut za długo podpiekałam wierzch :(
Ciasto jest jednak bardzo smaczne, a przy tym robi się je dość szybko.
Najlepiej upiec je na jakąś większą imprezę, by jeszcze tego dnia zostało zjedzone. Latem ciasta z owocami mają krótki termin przydatności...Następnym razem upiekę jednak na większej blaszce.