Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Składniki:
kruchy spód:
- 170g mąki pszennej tortowej
- 120g zimnego masła
- 2 łyżki mielonych migdałów
- żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Z wszystkich składników zagniatam ciasto na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto wałkuję, podsypując blat mąką. Umieszczam w blaszce do tart, nakłuwam widelcem i wsuwam do nagrzanego piekarnika (170'C) na 20-25 minut. Następnie studzę.
Składniki:
- 1kg sera na serniki (użyłam Jana )
- 1/2 szklanki cukru pudru
- pęczek mięty
- 4 łyżki likieru miętowego (takiego do kawy )
- 8 płatków żelatyny namoczonej + 1/4 szklanki śmietanki 36%
- 200ml ubitej śmietany 36%
- odrobina syropu cukrowego (woda +cukier w proporcji 1:1 )+ dodatkowa łyżka likieru miętowego
- sok z jednej limonki + otarta skórka
Przygotuj kruchy spód, wylep nim dno tortownicy (23cm), wypiecz i odstaw do ostygnięcia.
Ser wymieszaj z cukrem pudrem, namoczoną żelatynę rozpuść w odrobinie gorącej śmietany, ostudź i dodaj do masy serowej,następnie ubitą śmietanę, wymieszaj delikatnie i natychmiast podziel na dwie części, do jednej dodaj zmiksowany pęczek mięty wraz z syropem miętowym, do drugiej zaś otartą skórkę z limonki i sok.
Na dno kruchego spodu połóż obręcz foremki o wymiarach 20cm, wylej do środka miętową masę serową i wstaw do zamrażalnika na 15 minut.
Pozostałą masę trzymaj w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu przemieszaj by nie zastygła. Wyjmij formę z miętową masą, podgrzej boki obręczy i delikatnie górą ją ściągnij, połóż większą obręcz na spód, najlepiej taką która będzie odrobinę większa od kruchego spodu, jeśli takiej nie masz połóż rozmiarowo identyczną (23cm) i wylej kolejną warstwę sera, w naszym przypadku limonkową, włóż do zamrażalnika na 15 minut.
W tym czasie przygotuj syrop cukrowy, dodaj 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku, wymieszaj i dodaj łyżkę syropu miętowego, weź pędzel i rozsmaruj nim zielony syrop cukrowy na stężonej masie serowej, ponownie włóż do zamrażalnika na chwilę, ok 5 minut.
Przekładając sernik na paterę, najpierw należy podważyć nożem lub paletą cukierniczą spód sernika i przesuwać go wolno na paterę (kruchy spód przed zalewaniem mas serowych od razu możesz położyć na paterę jeśli masz tyle miejsca w zamrażalniku) podgrzewać boki ringu ściągając go górą, można kroić od razu lub następnego dnia -wtedy jest bardziej ściągnięty i się nie "chwieje" :)
Smacznego:)