Dziś do kulinarnego świata zabiera nas Pani Małgorzata Ziółkowska, która wszystko dokumentuje na swoim blogu! Link znajdziecie poniżej.
Składniki: na ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki cukru
- cały syrop z karmelizowania plastrów pomarańczy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g stopionej gorzkiej czekolady 82%
Składniki: na karmelizowaną pomarańcze
- 2 pokrojone w plastry pomarańcza
- 1/4 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- 6 gwiazdek anyżu
- 3 łyżeczki likieru pomarańczowego
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy cukier, imbir, cynamon, kardamon, anyż i likier pomarańczowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu do czasu aż powstanie lekki syrop, wówczas dodajemy pokrojoną pomarańczę i gotujemy jeszcze około 10 minut.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, jogurt, oliwę, cukier, sok pomarańczowy, stopioną czekoladę, sodę oraz cały syrop z karmelizowania pomarańczy.
Wszystko dobrze mieszamy tylko do połączenia się składników, wlewamy do foremki muffinkowej wyłożonej papilotkami do 3/4 jej wysokości. Na wierzch układamy po jednym plasterku karmelizowanej pomarańczy i wkładamy do nagrzanego pieca do 170'C na około 25 minut.
Smacznego!