Przygotowanie:
Szpinak:
Do garnka wrzucamy łyżkę masła i podlewamy trochę olejem. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu. Gdy cebula się zarumieni dorzucamy rozmrożony szpinak. Chwilę dusimy, następnie dorzucamy 3/4 kostki sera typu feta pokrojonego w kostkę. Wyciskamy czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem. Gdy ser się roztopi jeszcze przez chwilę trzymamy na mały ogniu i możemy przełożyć całość do miseczki. Jeżeli jest zbyt rzadkie, ja dodaję odrobinę bułki tartej.
Sos czosnkowy na szybko:
Majonez i jogurt naturalny wkładamy do naczynia. Wyciskamy czosnek i wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru i mieszamy. Do ostrości można dodać trochę papryki ostrej.
Naleśniki:
Przygotowujemy naleśniki z ulubionego lub tego przepisu. Zamiast pietruszki można dodać szpinaku do ciasta - wtedy będzie miało zielonkawy kolor. Kładziemy naleśnika na płaskiej powierzchni. Smarujemy serkiem z ziołami. Na to nakładamy nasz przygotowany szpinak. Na całość układamy na środku wędzonego łososia.
6. Naleśniki zwijamy w rulonik i gotowe. Jeżeli macie gości polecam pokroić w mniejsze kawałeczki jak na zdjęciu, bardzo fajnie się prezentują. Całość polewamy sosem czosnkowym.
Smacznego! :)