Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy masło pokrojone w wiórki , ekstrakt z wanilii oraz żółtka szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy na około godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy na tartę i wstawiamy do lodówki.
Składniki na krem ucieramy na gładką masę. Jabłka obieramy w paski razem z miąższem bez usuwania skórki za pomocą najlepiej obieraczki. Wtedy jabłka się nie kruszą i łatwiej jest formować różyczki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Spód tarty wyjmujemy z lodówki oprószamy mąką i wylewamy krem. Z paseczków formujemy różyczki z zewnątrz otulając je skórkami i układając na kremie.
Różyczki polewamy sklarowanym masłem i obsypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 35-40 min w temperaturze ok. 180 stopni. Studzimy w formie.
Smacznego! :)
Smacznego! :)