Przygotowanie :
Śmietanę, cukier i drożdże mieszamy razem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę i jajka plus żółtko zagniatamy razem na stolnicy, dodajemy sól i rozpuszczony, ostudzony tłuszcz - wyrabiamy.
Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki i razem doskonale wyrabiamy (wyrobione przykrywamy ściereczką i czekamy moment, by zaczęło rosnąć). Otrzymane ciasto kroimy na części wałkujemy na okrągłe , cienkie placki. Każdy placek kroimy tak, by otrzymać wąskie, długie trójkąty (8 z jednego placka) , a na szerszą, zewnętrzną część placka kładziemy odrobinę marmolady (marmoladę dobrze rozgnieść by nie była twarda) i zawijamy go w rogalik (zawijanie zaczynamy od tej własnie strony, na wierzchu rogalika jest ostry róg trójkąta).
Rogaliki pieczemy w temp. 180 stopni C do lekkiego zarumienienia. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Z tej ilości składników otrzymamy około 90 rogalików.
Smacznego! :)