Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miseczki, drożdże pokruszyć, włożyć do garnuszka dodać łyżeczkę cukru i zalać śmietaną - dobrze wymieszać. Bakalie zamoczyć w wodzie lub alkoholu - niech czekają na swój moment wkroczenia do akcji :)
Dodać pokrojony zimny tłuszcz (masło lub margarynę) do pieczenia i łyżką drewnianą mieszać i rozcierać tak mocno mąkę z masłem ,by połączyły się jak najściślej. Dołożyć żółtka do mąki z masłem i znów wyrabiać łyżką drewnianą.
Dodać sól , śmietanę z drożdżami i teraz wyrobić ręką. Bakalie odsączyć na sicie. Naszykować foremkę , posmarować dobrze tłuszczem. Obrać jabłka i pokroić w cienkie plastry. Wyrobione ciasto przełożyć na deskę by podsypując je mąką uformować na wymiar foremki (wystarczy 1 cm . grube).
Przełożyć ciasto do foremki, ułożyć owoce, posypać odsączonymi rodzynkami i żurawiną. Jeśli lubimy zróbmy sobie na wierzch ciasta jeszcze kruszonkę.
- Przepisy
0 komentarzy
Bardzo łatwy placek krucho - drożdżowy! [PRZEPIS]
Smacznego! :)
Brak komentarzy dla tego artykułu.