Składniki:
Na ciasto:
- 450 g mąki pełnoziarnistej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 250 g margaryny
- 20 g smalcu
- szczypta soli
- 4-5 łyżek drobnego cukru (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasto)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka domowego ekstraktu z cytryny lub pomarańczy (opcjonalnie)
- szczypta soli
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cynamonu
- ½ szklanki cukru (lub mniej jeśli jabłka są słodkie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka ekstraktu z cytryny lub pomarańczy
- 1 opakowanie cukru wanilinowego