Wykonanie:
Zaczynamy od wykonania rozczynu. Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn i majonez. Wyrabiamy ciasto.
Rozpuszczone i ostudzone masło dodajemy do ciasta. Ciasto wyrabiamy, aż do momentu gdy będzie się odklejać od ręki, a brzegi miski będą czyste. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
Po tym czasie miskę z ciastem ważymy na wadze kuchennej. Odczytujemy wartość. Ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Ponownie ważymy miskę. Od 1 wartości odejmujemy 2 wartość i dzielimy ją przez 16.
Każdą kulkę o odpowiedniej wadze odstawiamy na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na placuszek, który smarujemy wybranym nadzieniem.
Każdą kulkę o odpowiedniej wadze odstawiamy na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Następnie każdą kulkę rozwałkowujemy na placuszek, który smarujemy wybranym nadzieniem.
Nadzienie serowe:
- 400 g zmielonego twarożku
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 4 łyżki miękkiego masła
Nadzienie orzechowe:
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 75 g cukru
- 3 łyżki słodkiej śmietanki
- 100 g dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- 1 łyżka rumu lub aromat rumowy
Nadzienie makowe:
- roztopione masło
- cukier trzcinowy lub zwykły
- suchy mak
Nadzienie cynamonowe:
- roztopione masło
- cukier trzcinowy lub zwykły
- cynamon
Posmarowany nadzieniem placuszek zwijamy w roladkę. Każdą roladkę nacinamy na środku zostawiając nieprzecięte około 1/4 długości z każdego końca. Końce roladki zawijamy pod spód i wkładamy do środka przez wykonane nacięcie. (Patrz zdjęcie poniżej)
Gotowe bułki przekładamy na blachę oprószoną mąką. Pozostawiamy je do napuszenia na 15 - 20 minut. Piekarnik przed pieczeniem spryskujemy wodą. Bułki pieczemy ok. 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC.
Smacznego :)