Wykonanie:
Szczaw kilkakrotnie płukamy, tak aby wypłukać z niego ewentualna ziemię. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z gorącym bulionem.
Do miseczki dodajemy żółtka i śmietanę. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Należy uważać przy tym, aby śmietana się nie zważyła.
Zupę szczawiową zagotowujemy do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami lub w moim przypadku z grzankami. (Kilka łyżek oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżeczką ziół prowansalskich, a następnie smarujemy nim kawałki chleba. Kromki wkładamy do piekarnika na kilka minut i podpiekamy).
Smacznego :)
- Przepisy
1 komentarz
Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler. PYSZNA! [PRZEPIS]
![Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler. PYSZNA! [PRZEPIS] Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler. PYSZNA! [PRZEPIS]](/images/items/13883378acac38878dfc67726082f4e9.jpg)
KOMENTARZE (1):
-
Ania
czwartek, 8 styczeń 2015 o 12:00
0
0 Kilogram szczawiu?!