Wykonanie:
Filety myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze części. Posypujemy solą i pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiego naczynia dodajemy mąkę. Filety najpierw obtaczamy w jajku, później w mące (nadmiar mąki otrząsamy). Na patelni rozgrzewamy olej, rybę smażymy z obu stron na złoto. Na tarce jarzynowej trzemy seler, marchew i pietruszkę. Cebule kroimy w piórka lub w kosteczkę. Usmażoną rybę przekładamy na papierowy ręcznik. Na tłuszczu który pozostał ze smażenia ryby, (jeśli jest za mało to dolewamy) smażymy przez chwilę ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy cebulkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy pozostałe starte warzywa, smażymy ok. 3 minuty. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody jeśli potrzeba. Dodajemy szczyptę cukru i ostrej papryki, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę przekładamy na talerz i na nią wykładamy część sosu lub tak jak w moim przypadku, na połowę talerza kładę rybę, a na drugą część sos.
Smacznego :)